Μηνύματα αλληλεγγύης από Naomi Klein, Oscar Olivera, Peter Bohmer και Niki Ashton

[Naomi Klein, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τον Καναδά]

Στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, δεν είναι ” δύο άκρα ” που βρίσκονται σε σύγκρουση, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες κοσμοθεωρήσεις . Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις που μάχονται για την απρόσκοπτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας τη δημοκρατία, αποσταθεροποιώντας τη ζωή πάνω στον πλανήτη και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα που τους επηρεάζουν όλους.

Η ειρηνική αλλά σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής δεν αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά αντιθέτως, ηρωική. Τέτοιες πράξεις είναι απαραίτητες αν πρόκειται η ανθρωπότητα να αποφύγει την καταστροφή. Οι πραγματικοί βάνδαλοι δεν είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, αλλά αυτοί που στέλνουν μπουλντόζες και αποψιλωτικά μηχανήματα σε εκείνο το υπέροχο δάσος.

Στις 9 Νοεμβρίου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις άδικες νομικές διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές κατά των ορυχείων, και να εγκαταλείψει την εσφαλμένη και καταστροφική λογική που υπαγορεύει ότι η μόνη λύση στην οικονομική κρίση είναι να θυσιαστεί το περιβάλλον.

[Oscar Olivera, πολιτικός αγωνιστής στο κίνημα «Πολεμιστές του νερού» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Cochabamba της Βολιβίας]

Από την Cochabamba της Βολιβίας για την Χαλκιδική, στην αγαπημένη μας Ελλάδα.

Προς τους άνδρες και τις γυναίκες, τη νεολαία, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, προς όλους τους απλούς και εργατικούς ανθρώπους της Χαλκιδικής.

Προς όλους αυτούς και αυτές που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχουν μεταξύ τους με ειρήνη, με αδελφοσύνη, με ισότητα, ως βασικές αξίες για την καθημερινή οικοδόμηση της χαράς και της ελπίδας, καθώς και μιας μόνιμης αρμονικής σχέσης με την Πατσαμάμα, τη Μητέρα Γη.

Σε όλους εσάς, που είστε σαν εμάς, εδώ στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία, σας λέμε σήμερα ότι δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, γιατί ο αγώνας για τη ζωή, για τη γη, για την χαρά, για τα όνειρά μας, είναι αγώνας όλων των λαών, ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στις πολυεθνικές, ενάντια στις κυβερνήσεις που ξεπουλούν τον τόπο μας, ενάντια στην αλαζονεία των ισχυρών, ενάντια στη λεηλασία των κοινών. Ξεπερνώντας το φόβο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη , απέναντι στον τρόμο προτάσσουμε τον αγώνα, απέναντι στο ψεύδος την αξιοπρέπεια, απέναντι στο θάνατο …τη ζωή.

Εμπρός λοιπόν αδελφοί και αδελφές μας από την Χαλκιδικη… γιατί ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας.

Oscar Olivera Foronda

Πολεμιστές και Πολεμίστριες του νερού, Cochabamba – Βολιβία,

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα στη Νότια πλευρά του κόσμου, μια όμορφη μέρα του Νοεμβρίου του 2013.

 

[Peter Bohmer, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας από το Evergreen State College στην Ουάσιγκτον]

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των γενναίων κατοίκων της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε αυτή την περιοχή. Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοένα διογκούμενης αντίδρασης ενάντια στην καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα, μίας αντίδρασης που αποκτάει παγκόσμια εμβέλεια. Απαιτούμε την παύση όλων των κατασταλτικών ενεργειών ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνεχείς δράσεις αντίστασης του ελληνικού λαού και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στη λιτότητα και το χρηματοπιστωτικό και διεθνές κεφάλαιο και υπέρ τη οικονομικής δικαιοσύνης προκαλούν θαυμασμό και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Εμείς από την Olympia, Washington, ΗΠΑ θα είμαστε με τη σκέψη μας στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου 2013 στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αγώνα και αλληλεγγύης.

[Niki Ashton, ελληνοκαναδέζα βουλευτής]

Βρέθηκα στη Βόρεια Ελλάδα και είδα από κοντά για ποιό λόγο αγωνίζεται ο κόσμος. Αγωνίζονται για τη γη τους, για το νερό τους, για τον αέρα τους και για το μέλλον όλων μας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Με αλληλεγγύη από τον Καναδά,

Niki Ashton