Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου των Επιτροπών αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στο τηλεοπτικό στούντιο της κατειλημμένης ΕΡΤ3. Η συνέντευξη τύπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά έγινε τελικά στην ΕΡΤ3 για λόγους αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους, με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ στην Αθήνα, τα χαράματα της ίδιας μέρας.
Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε εν όψει του διεθνούς καλέσματος αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική που είχε οριστεί για το Σάββατο 9 Νοέμβρη, στο πλαίσιο του οποίου καλούνταν πορεία στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα από τα Νέα Ρόδα, τη Μεγάλη Παναγία, την Ιερισσό και τη Θεσσαλονίκη, δύο δικηγόροι από τη νομική ομάδα των επιτροπών αγώνα, καθώς και δύο καθηγητές του ΑΠΘ που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού.
Μέλος της Επιτροπής αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (Θες/νίκη), επεσήμανε τις δύο βιομηχανίες που υπάρχουν στη Β.Α. Χαλκιδική: αυτή της εξόρυξης χρυσού, που καταστρέφει όχι μόνο το φυσικό πλούτο, αλλά και τις ζωές των ανθρώπων και αυτή των διώξεων, ενώ τόνισε ότι «η αποφυλάκιση των τεσσάρων κατοίκων δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας εφησυχάζει».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αγώνα Μεγάλης Παναγίας δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις από εδώ και πέρα θα ενταθούν και ο αγώνας θα συνεχίσει μέχρι η εταιρεία να εκδιωχθεί από την περιοχή, καθώς «η εξέγερση ενάντια στην αδικία και την καταστροφή, είναι θεμελιώδες δικαίωμα που απορρέει απ’ το Σύνταγμα»
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέων και συλλόγων Ιερισσού κατήγγειλε την εταιρία για τη μεταφορά τοξικών αποβλήτων από την Ολυμπιάδα στη Σίνδο και τελικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (για να μεταφερθούν στην Κίνα), κατά την οποία έχουν ήδη συντελεστεί ατυχήματα, όπως αυτό με τα απόβλητα που χύθηκαν από φορτηγό στο έδαφος στη Ρεντίνα, για την αποψίλωση 400 στρεμμάτων δασικής έκτασης προκειμένου να γίνει το εργοστάσιο και η λίμνη τελμάτων στον «Καρατζά λάκκο», για τη δηλητηρίαση του νερού με αρσενικό στο Νεοχώρι, καθώς και για το γεγονός ότι χρηματοδοτεί την ΕΛ.ΑΣ.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Νέων Ρόδων τόνισε πως το μέλλον της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της Χαλκιδικής , προτάσσοντας απέναντι στη βιομηχανία των διώξεων, τη μαζικότητα και την αλληλεγγύη σε ένα δίκαιο αγώνα που θα κερδηθεί.
Οι συνήγοροι των επιτροπών αγώνα τόνισαν πως, στην υπόθεση αυτή, παραβιάζονται καθημερινά θεμελιώδη ατομικά και συνταγματικά δικαιώματα αγωνιζόμενων ενάντια στο έργο, με διαδικασίες στο πλαίσιο αστυνομικής προανάκρισης που θυμίζουν συνθήκες guantanamo. Κάτοικοι και αλληλέγγυοι έχουν χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση, έχουν παρακολουθηθεί και καταγραφεί σε δικογραφίες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους, συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και συζητήσεις προσωπικού χαρακτήρα, ενώ έχουν θεωρηθεί επιλήψιμες ακόμη και συναντήσεις σε ανοιχτό χώρο με τους συνηγόρους τους. Επιπλέον, οι δύο δικηγόροι επεσήμαναν τις σοβαρές διοικητικές ευθύνες που εντοπίζονται και για τις οποίες ήδη κινούνται οι αρμόζουσες νομικές διαδικασίες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο επιστήμονες από το ΑΠΘ επεσήμαναν ότι η καταστροφή των δασών, των εδαφών και των υδατικών πόρων έχει ήδη πάρει έκταση και σε λίγο θα είναι πλέον τετελεσμένη, ενώ οι επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας για τη δημόσια υγεία θα είναι τόσο άμεσες, όσο και μακροπρόθεσμες, μέσω της εισπνοής (και πόσης στο νερό) τόνων σκόνης με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, αλλά και στο ιδιαίτερα καρκινογόνο αρσενικό.
Παράλληλα, διαβάστηκαν μηνύματα αλληλεγγύης της Naomi Klein (δημοσιογράφου και συγγραφέως από τον Καναδά), του Peter Bohmer (καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας από το Evergreen College της Ολύμπιας στην Ουάσιγκτον), του Oscar Olivera Foronda (πολιτικού αγωνιστή στο κίνημα “Πολεμιστές του νερού” ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Cochabamba της Βολιβίας), καθώς και της Niki Ashton (Ελληνοκαναδέζας βουλευτή, που ζει στον Καναδά), τα οποία εστάλησαν ειδικά για τη συνέντευξη τύπου και εν όψει του διεθνούς καλέσματος αλληλεγγύης.
Τέλος, ένας εκ των διωκόμενων, διάβασε κείμενο που συνέταξε μαζί με άλλους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου, όπως αναρτήθηκε από το web tv της ΕΡΤ3, εδώ και φωτογραφίες εδώ.