Σχετικά με τις προσαγωγές και τη βίαιη λήψη DNA στις 14/3

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2013, 23 από τους 29 κατηγορούμενους στην υπόθεση του Καρατζά – κάτοικοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης – κλήθηκαν βάσει ανακριτικής διάταξης να προσέλθουν για λήψη γενετικού υλικού, προκειμένου να συγκριθεί το DNA τους με αυτό που βρέθηκε στην υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου.

Η νέα αυτή κλήση αγωνιζόμενων για γενετικό υλικό, πέρα από το γεγονός ότι επιδιώκει να συμβάλει στην εξέλιξη της τράπεζας γενετικού υλικού που έχει ήδη δημιουργηθεί στην περιοχή, αποβλέπει, επιπλέον – χρησιμοποιώντας ως μέσο τη σύνδεση των δύο δικογραφιών – στην καλύτερη θεμελίωση της ρητορικής της κυριαρχίας περί της ύπαρξης και δράσης εγκληματικής οργάνωσης στη Χαλκιδική, με δεδομένο – όπως αναφέρεται στην ανακριτική διάταξη – ότι «σε αμφότερες τις δικογραφίες υφίστανται κοινοί κατηγορούμενοι και πράξεις που βάλουν στη ματαίωση ή αναστολή οποιασδήποτε μεταλλευτικής δραστηριότητας».

Οι περισσότεροι από τους 23 κληθέντες, τη Δευτέρα 10/3 και την Τρίτη 11/3, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ανακρίτριας να υποβληθούν σε ανάλυση DNA, καθώς και αίτημα αναστολής για να σταματήσει η διαδικασία μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τους. Μάλιστα, την Τρίτη, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν υπάκουσαν στη σύσταση της ανακρίτριας να δώσουν DNA για να μην κατηγορηθούν για «απείθεια» και αποχώρησαν.

Την Τετάρτη 12/3 η ανακρίτρια απάντησε αρνητικά στο αίτημα αναστολής και ορίστηκε νέα προθεσμία για την παράδοση δείγματος γενετικού υλικού, για την Παρασκευή 14/3.
Προκειμένου να καταδείξουν την αντίθεσή τους στη λήψη γενετικού υλικού, 2 από τους 23 επέλεξαν να μην παρουσιαστούν καθόλου στην εν λόγω διαδικασία (βλ. σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/3 και τα σχετικά κείμενα των δύο συντρόφων και της επιτροπής αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού).

Τελικά, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 το μεσημέρι, οι δύο σύντροφοι προσήχθησαν στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε βίαιη λήψη του γενετικού τους υλικού στη ΓΑΔΘ.

Επιτροπή αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού