Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν τα 14 άτομα για την υπόθεση του εργοταξίου στις Σκουριές

Aπό alterthess Προθεσμία για τις 16 και 17 Ιουνίου πήραν τα 14 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση του εργοταξίου στις Σκουριές και τα οποία σήμερα κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον της ανακρίτριας Χαλκιδικής στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά για την υπόθεση αυτή διώκονταν 20 άτομα εκ των οποίων οι 2 είχαν προφυλακιστεί στις 14 Απριλίου του 2013 και αποφυλακίστηκαν στις 14 Οκτωβρίου επισης του 2013. Τον Ιούλιο του 2013 μετά την απολογία τους προφυλακίστηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση οι οποίοι αποφυλακίστηκαν στις 6 Νοεμβρίου μετά την θετική γνωμοδότηση ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Στη συνέχεια στο συνόλο των 20 κατηγορουμένων προστέθηκε ακόμη ένας και έτσι στις 16 και 17 Ιουνίου τα υπόλοιπα 14 άτομα θαα απολογηθούν στην Ανακρίτρια Χαλκιδικής .

Στοπ στην Ελληνικός Χρυσός από την Επιθεώρηση Μεταλλείων

Την ίδια στιγμή, εντολή άμεσης διακοπής των εργασιών διάνοιξης δρόμου στο Λάκκο Καρατζά στις Σκουριές οι οποίες εκτελούνται παράνομα από την Ελληνικός Χρυσός έδωσε χθες η Επιθεώρηση Μεταλλείων. Να σημειώσουμε πως η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε μετά από έντονες πιέσεις και καταγγελίες κατοίκων στη εισαγγελία, την αστυνομία, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και την επιθεώρηση μεταλλείων, που ανάγκασαν τους επιθεωρητές να κάνουν αυτοψία στην περιοχή και να σταματήσουν τις εργασίες της εταιρείας.

Μάλιστα, χθες αντιπροσωπεία του κινήματος ενάντια στο χρυσό είχε συνάντηση με τους Επιθεωρητές Μεταλλείων, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν παράνομες εργασίες της εταιρίας στις Σκουριές, ζητώντας την γενικότερη αναστολή τους και την επιβολή προστίμων.

Από την πλευρά τους οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, επικρίνουν την στάση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας και διερωτώνται: «Όταν τελικά αποδειχθεί, πέρα κάθε αμφιβολίας, ότι το εξορυκτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνία, ποιός θα θεραπεύσει τις πληγές του βουνού;».

Τέλος, να σημειωθεί πως το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού διοργανώνει την Κυριακή το πρωί πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές.